top of page
Foto van schrijverEzra Mandemaker

Dutchbirding weekend Texel mei 2023

Bijgewerkt op: 27 dec. 2023

Van vrijdag 5 tot zondag 7 mei vond het Dutchbirding weekend op Texel plaats. Een weekend met ook dit jaar weer veel leuke soorten: kleine geelpootruiter, morinelplevieren, meerdere witbuikrotganzen, zwarte rotgans en als absolute bonus een rode rotslijster!


Dag 1

Rond 09.00 uur kwamen we aan op het eiland. Bij de eerste bestemming: de Seetingsnollen liepen we een klein rondje. Alleen een beflijster was noemenswaardig. ‘s Middags bezochten we wat witbuik- en zwarte rotganzen bij Dorpzicht. Rond 16.00 uur besloten we richting het zuiden te rijden voor een grauwe franjepoot bij Dijkmanshuizen. Net voor aankomst kwam de melding van een rode rotslijster bij de Tuintjes. Na een stressvolle rit lukte het net voor 17.00 uur de vogel, samen met tientallen andere twitchers, te zien (+1). Hierna bezocht ik nog even het Renvogelveld. Dit leverde nog een leuke groep noordse en engelse kwikstaarten op. ‘s Avonds zagen we nog een visarend vanaf het Bertusnol en een groepje morinelplevieren bij Eierland. 


Rode rotslijster

Witbuikrotgans

Witbuikrotgans 2

Zwarte rotgans

Engelse kwikstaart


Dag 2

‘s Ochtends begonnen we opnieuw bij het Renvogelveld. Kwikstaarten waren nu afwezig. Wel zagen we een zomertaling, cetti’s zanger en een groepje bosruiters. Na een wandelingetje in het bos konden we aanschuiven bij de kleine geelpootruiter. Aan het einde van de dag besloten we langzaam richting de boot te rijden. We bezochten nog een koereiger bij Oosterend, een strandplevier bij het Nieuw-Buitenheim en wat noordse sterns.


Kleine geelpootruiter

Koereiger

Strandplevier




72 weergaven

Comments


bottom of page