top of page
  • Foto van schrijverEzra mandemaker

Bosuilen in de Boswachterij Noordwijk en Noordwijkerhout

Foto ter illustratie (Bosuil, 24-04-17, Ezra Mandemaker)


Regelmatig fietsen Arco Mandemaker en ik ‘s avonds even een rondje door het bos. 'Wie weet horen we nog wel een bosuil’, is dan de onderliggende gedachte. Zondag 25 februari 2024 besloten we het wat serieuzer aan te pakken: in een relatief kort tijdsbestek (1 uur) fietsten we stapvoets door de gehele bosstrook tussen de Noraweg en Noordwijk in de hoop een zo reëel mogelijk beeld te krijgen van de bosuilen populatie in de Boswachterij Noordwijk. Wegens succes besloten we ook het in Noordwijkerhout gelegen Oosterduinse Meer (Comomeer), het landgoed Sancta Maria en het inmiddels volgebouwde landgoed Sint Bavo te tellen op bosuilen. 


Weer

Tijdens de telling (grofweg tussen 18.55 en 21:15) daalde de temperatuur van 6.5 graden Celsius naar 6.0 graden Celsius. De wind nam in deze periode toe van kracht 3 bft naar 4 bft. Gedurende de telling werd het vanuit het zuiden steeds bewolkter. 


Aanpak & Route

Om een zo reëel mogelijk beeld te krijgen besloten we het bos in een rechte lijn te doorkruisen. We startten aan de noordkant (Noraweg) van het gebied en besloten al fietsend (weliswaar erg langzaam) richting Noordwijk (waar we de bosronde eindigden) te gaan. Regelmatig stopten we even enkele minuten op de in figuur 3 met letters aangegeven punten. Om dubbeltellingen te voorkomen besloten we alleen de vogels die ons daadwerkelijk ‘toezongen’ te tellen. Ook de door ons als kansrijk bestempelde plekken in Noordwijkerhout (m.u.v. het Leeuwenhorst) besloten we op bosuilen te tellen volgens de in figuur 2 en 4 aangegeven route. 


Figuur 1: bosroute

Figuur 2: Noordwijkerhout route

Figuur 3: Bosroute met luisterpunten (aangegeven met letters in alfabetische volgorde)

Figuur 4: Noordwijkerhout route met luisterpunten (aangegeven met letters in alfabetische volgorde)


Resultaat

Al met al namen we 7 verschillende individuen waar. 5 hiervan werden op geluid gevonden (en soms ook gezien). Het hemelsbreed 1.5 km lange stuk tussen de Noraweg en het Piet Florisdal bleek, zoals verwacht, veruit het meest kansrijke stuk voor de soort: 5 waarnemingen (3 man + 2 vrouw) kwamen uit dit gebied. Pas ter hoogte van stichting De Bosrand werd weer een individu gezien. Dit betrof de enige van de avond die niet op roep gevonden werd. Het Oosterduinse Meer leverde 1 zingend mannetje op (aan de noordkant). Landgoed Sancta Maria leverde evenals Landgoed Sint Bavo geen waarnemingen meer op. Op laatstgenoemde plek werd vorig jaar rond deze tijd nog wel regelmatig een mannetje gehoord. 


Uitwerking

Punt (zie figuur 3 en 4)

Waarneming(en) (0=geen)

Geslacht

Opmerking(en)

Nummer ( zie figuur 5 en 6 hieronder)

A

2

man + vrouw

gezamelijk optrekkend

1 en 2

B

0

-

-

-

C

1

man

zingend, westelijk van dit punt

3

D

1

vrouw

roepend

4

E

1

man

op zicht gevonden, later roepend, uitsluitende waarneming met de man bij punt C

5

F

0

-

-

-

G

0

-

-

-

H

1

man

achter ons zingend, niet meegeteld als een nieuwe

mogelijk nummer 3 of 5

I

0

-

-

-

J

0

-

-

-

K

1

onbekend

alleen gezien

6

L

0

-

-

-

M

0

-

-

-

N

0

-

-

-

O

0

-

-

-

P

1

man

roepend, noordelijk vanaf hier

7

Q

0

-

-

-

R

0

-

-

-

S

0

-

-

-

T

0

-

-

-

U

0

-

-

-

V

0

-

-

-

W

0

-

-

-


Figuur 5: bosuil waarnemingen bos route (zie bovenstaande tabel)

Figuur 6: bosuil waarnemingen Noordwijkerhout route (zie bovenstaande tabel)

104 weergaven
bottom of page