Het jaar 2024 was behoorlijk spannend op het gebied van zeldzaamheden in Nederland. Niet minder dan 4 nieuwe soorten voor Nederland werden gevonden: grote tafeleend (uitgebreid twitchbaar), roetvliegenvanger (idem), petsjorapieper (over telpost de vulkaan en dus maar door een enkeling) en het minst aansprekend: een dode afrikaans purperhoen gevonden in de Eemshaven. Persoonlijke hoogtepunten zijn de roetvliegenvanger op 6 oktober in de ganzenhoek in Meijendel, de grote tafeleend op 4 juni op de Starrevaart en de groene bijeneter op 17 juli in de AWD (zesde voor nl).
Patchwork challenge
Allereerst aandacht voor de Patchwork Challenge die dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd werd. Een geweldig initiatief waar ik dan ook met veel enthousiasme aan mee deed. Voor mij was er eigenlijk slechts één gebied dat in aanmerking kwam als patch: de Noordduinen bij Noordwijk (ZH). In de afgelopen 5 jaar bezocht ik dit gebied zeker wekelijks (en in de trektijd vaak wel meer). De Noordduinen bij Noordwijk bevat een breed scala aan biotopen (de afstand tussen het strand en de bosrand is op sommige plekken slechts 500 meter!). Ook trektelpost het Houwaarderduin (voor in het voorjaar), trektelpost Kachelduin (voor in het najaar), het gebied dat ik op broedvogels tel (BMP) en de strandovergang waar ik vrijwel altijd vanaf zeevogel zijn in deze patch, met een oppervlakte van slechts 2.96 km2, gelegen. Genoeg mogelijkheden dus!
Na een jaar lang patchen en honderden uren verder bedraagt de eindstand 217 soorten ( en 411 punten). Hoogtepunten waren (op chronologische volgorde) een europese kanarie, steppekiekendief, 2 reuzensterns, 9 wielewalen, 10 visarenden, 11 (!) bijeneters, zomertortel, 3 (!) vale pijlstormvogels, ortolaan, 4 morinelplevieren, 4 roodpootvalken, duinpieper, 3 grote piepers, siberische boompieper, 8 bladkoningen, roodkeelpieper, siberische tjiftjaf, 2 vaal stormvogeltjes, dwerggors en een kleine alk (alles zelfgevonden). Alleen een mongoolse pieper die op 12 oktober over de patch gevlogen is, moest ik helaas aan mij voorbij laten gaan (ik was precies die dag op Texel). Al met al ben ik natuurlijk erg tevreden met de score en zal ik volgend jaar ook zeker weer meedoen!
Maandelijkse hoogtepunten
Januari
Zoals gebruikelijk begon het jaar in de eerste maand vrij rustig. Een dagje Zeeland op 4 januari leverde o.a. 2 ijsduikers op de Brouwersdam op. Diezelfde middag zagen we nog 2 roodhalsganzen in de Sint Laurense Weihoek (Buttinge) en sloten we af met een groepje dwergmeeuwen vanaf de Zeedijk van Westkapelle. Na enkele patch-activiteiten die onder andere goed waren voor wat mooie groepen grote zee-eenden besloot ik op 13 januari een fiets big-day te doen. Op deze dag bezocht ik onder andere de mogelijke taigaklapekster in de Amsterdamse Waterleidingduinen, humes bladkoning midden in een woonwijk in Noordwijk en een groep patrijzen op een niet nader te delen locatie. Helaas gaat het ook hier in de regio vrijwel elk jaar slechter met deze prachtige soort. Een uitgebreider verslagje is hier te lezen. Het einde van januari was verder nog goed voor wat leuke dagen met meeuwen op het Noordwijkse strand.

Ijsduiker - Brouwersdam

Mogelijke taigaklapekster - Amsterdamse Waterleidingduinen

Roodhalsganzen (waarvan een geringd en dus aantoonbaar escape) - Weihoek Buttinge

Waarschijnlijke hybride zilvermeeuw x pontische meeuw - Noordwijk
Februari
Ook de maand februari verliep vrij rustig. Voor dit overzicht is eigenlijk alleen de 17e noemenswaardig. ‘s Ochtends op de patch vond ik al een rode wouw (het bleek achteraf de enige van het jaar te zijn) waarna ik het recreatiegebied Noord Aa te Zoetermeer bezocht. Hier zaten namelijk al enige tijd een zwartbuikwaterspreeuw en een bronskopeend. Twee vliegen in één klap! Mogelijk/waarschijnlijk dezelfde bronskopeend zag ik een jaar eerder ook al in de nieuwe driemanspolder (ook Zoetermeer).
Het einde van februari stond vooral in het teken van een weekje Drenthe. Buiten de gebruikelijke bosvogels (spechten, mezen) waren ook de kraanvogels weer terug. We zagen er minimaal 14! Op de 24e sloten we af met een sneeuwgans die al erg lang in de omgeving van Terwolde verblijft. Helaas werd de oehoe die al enkele dagen in Zwolle zat niet meer gemeld.

(Zwartbuik)waterspreeuw - Zoetermeer

Bronskopeend - Zoetermeer

Sneeuwgans - Terwolde
Maart
Maart is de maand waarin de trek stilletjes op gang begint te komen. Ik was dan ook steeds vaker te vinden op mijn trektelpost voor in het voorjaar, het Houwaarderduin bij Noordwijk. 3 maart leverde vanaf dit punt al een bokje en 5 appelvinken op: een mooi begin! Na een wat mindere dag op 6 maart was de 7e goed voor onder andere 2 rouwkwikstaarten en een blauwe kiekendief. Een reeks trektellingen in de eerste helft van maart leverden daarnaast nog leuke diversiteit aan steltlopers en eenden op.
Op 14 maart vond ik mijn eerste zingende blauwborst van het jaar: vrij vroeg en altijd een mooi moment natuurlijk. Andere leuke soorten die de maand nog wat kleur gaven waren een zelfgevonden europese kanarie in mijn eigen BMP-plot, 100 jan-van-genten over zee, 4 vroege grote sterns (16 maart) en 2 grote zee-eenden.
Ook de eerste zomergasten lieten zich alweer zien. Op de 26e vond ik mijn eerste boerenzwaluw van het jaar, opgevolgd door een fitis op de 27e, een tapuit op de 29e en nog eens twee dagen later een beflijster op de golfclub. Verder is een mooie groep van 6 rouwkwikstaarten, vergezeld van ruim 25 witte, op de golfbaan in mijn patch en een langsvliegende velduil over het Houwaarderduin nog noemenswaardig.

Rouwkwikstaarten - Noordwijk

Velduil - Noordwijk

Jan-van-genten - Noordwijk
April
De eerste echt spannende trekochtend van het jaar vond plaats op 6 april. Deze dag leverde voor mij o.a. een purperreiger, 9 beflijsters, 700 graspiepers en ruim 900 brandganzen op. Op de 13e besloten we opnieuw richting Drenthe af te reizen. Tijdens deze trip lag de focus voornamelijk op reptielen. We vonden verspreid over de dag zeker 7 adders, 5 ringslangen, 2 poelkikkers, 7 levendbarende hagedissen, 3 heikikkers en tot slot nog een gave groep van 11 kraanvogels.
Pas in de laatste tien dagen van april werd de landtrek weer noemenswaardig. Zo leverde 20 april, naast mooie groepen dwergmeeuwen, steltlopers en sterns, ook minimaal 2448 rosse grutto’s op. Nog nooit zag ik dergelijke fraaie groepen op deze manier (over de eerste branding) langsvliegen. 28 april was het tijd voor de eerste officiële patchwork-challenge big day. Voor mij werd het een erg mooie dag die me zelfs 115 soorten opleverde. Dit aantal was daarmee genoeg voor de winst. Leuke krenten waren een steppekiekendief, smelleken, fluiter en een krombekstrandloper.
We sloten de maand af op het Dwingelderveld (en omgeving) waar we 2 roodhalsfuten, meerdere kraanvogels en een zwarte wouw zagen.

Sprinkhaanzanger - Noordwijk

Roodhalsfuut - Diependal

Steppekiekendief - Noordwijk

Kraanvogels - Fochteloo

Adder - Drenthe

Ringslang - Drenthe
Mei
Begin mei is misschien wel de meest spannende tijd van het voorjaar. Langs de telpost vlogen leuke krenten in de vorm van een purperreiger, zwarte wouw en visarend op de 4e, een reuzenstern op de 6e, 3 wielewalen, een erg fraaie bijeneter en nog eens een reuzenstern op de 11e en tot slot 4 wielewalen, ruim 160 gele kwikken (waarschijnlijk vrijwel allemaal noordse), een zomertortel en 33 (!) grauwe vliegenvangers op de 12e.
Op 7 mei deden we een dagje Texel. Naast de gebruikelijke soorten zagen we nog 6 morinelplevieren en een jagende velduil. Op 18 mei lieten ook de eerste nachtzwaluwen zich weer horen. Helaas moest ik de koningseider, die op 14 mei vrijwel zeker langs de patch moest zijn gevlogen, aan mij voorbij laten gaan, omdat ik precies die dagen in Engeland was.
Op 18 mei, bleek een ondergelopen stuk in de zuidelijke AWD (niet voor het eerst dit jaar na onder andere al een griel een paar dagen eerder) een ware magneet voor steltlopers en zeldzaamheden. De amerikaanse wintertaling die op deze dag werd gevonden, bezocht ik 2 dagen later. Er zat ook een kokardezaagbek, maar die zal de Nederlandse lijst waarschijnlijk niet gaan halen.. Tijdens een BMP-telling, een dag later, liepen we nog tegen een wielewaal en een smelleken aan. Vooral 26 mei bleek daarnaast nog een erg gave dag te worden op het gebied van landtrek met een behoorlijke reeks krenten:
‘Wat een bizarre ochtend vanmorgen in mijn local patch (de Noordduinen, Noordwijk)! Aanvankelijk besloot ik te trektellen, maar al snel had ik door dat er weinig vloog. Ik besloot de telpost dan ook al vrij snel in te ruilen voor een wandelingetje. Tijdens het tellen van wat nestholtes van oeverzwaluwen hoorde ik al snel een roepje waar ik natuurlijk erg blij van word: BIJENETER! Na een tijdje de lucht afzoeken, vond ik ze vrij ver. Het bleken er zes die zich met behulp van de scope erg fraai lieten zien. Erg tof! Een klein uur later was het weer raak met opnieuw minimaal 3 stuks die zichzelf ook nu weer tijdig aankondigden (zie opname + sono). En alsof het nog niet genoeg was, kwam er 5 minuten later nog één langs. Nmr 10! Waanzinnig! Je zou het misschien bijna vergeten, maar er vloog ook nog een visarend, wielewaal en een roepende kwartel.’
Op de 28e deed ik nog een poging om de op de Maasvlakte ontdekte dwergarend op te pikken. Even leken de berichten de goede kant op te gaan (meldingen uit Den Haag), maar helaas besloot de vogel de lijn Valkenburg-Warmond aan te houden (ipv. de kustlijn).

Bijeneters (sono van andere groep van 3) - Noordwijk

Amerikaanse wintertaling - AWD

Reuzenstern - Noordwijk

Wielewaal - Noordwijk

Visarend - Noordwijk
Juni
Normaliter levert juni weinig zeldzaams meer op. Dat was dit jaar anders. Op 2 juni liet de zuidelijke AWD opnieuw van zich horen met een breedbekstrandloper. ‘s Avonds vond ik de vogel gelukkig terug en liet deze zich even fraai bekijken. Op de 4e was ik eindelijk in de gelegenheid de grote tafeleend (nieuwe voor nl!) op de Starrevaart (maar ontdekt in de Driemanspolder) te bezoeken. Drie dagen later zag ik daarnaast nog de eerder die dag gevonden grauwe fitis, dit keer in de noordelijke AWD.
De maand juni stond verder vooral in het teken van wespvlinders. Via Pherobank had ik eerder dat jaar wat feromonen voor 5 soorten gekregen. Op 20 juni deed ik pas de eerste poging en dat leverde gelijk al 7 appelglasvlinders en 4 populierenwespvlinders op. De dagen daarna lukte het ook om 8 bessenglasvlinders en 2 hoornaarvlinders te vinden. Ook noemenswaardig is de vangst van 47 appelglasvlinders, gewoon in eigen tuin midden in Noordwijkerhout. Een van de hoogste aantallen ooit in Nederland!

Grote tafeleend - Starrevaart

Breedbekstrandloper - AWD

Wespvlinders (van links naar rechts en van boven naar beneden: populierenwespvlinder, hoornaarvlinder, appelglasvlinder, bessenglasvlinder) - omgeving Noordwijk
Juli
Juli leverde eigenlijk maar 2 noemenswaardige vogel momenten in Nederland op. Allereerst een tripje naar Zeeland die in de duinen van Ouddorp goed was voor zeker 11 zomertortels en 2 graszangers bij het Noordervroon (Westkapelle) opleverden. Het tweede moment was mijn persoonlijke hoogtepunt van het jaar. Rond 10.45 uur ontving ik de berichten van een groene bijeneter in (opnieuw) de zuidelijke AWD. Toen de vogel rond 11.40 uur werd teruggevonden, besloot ik vrijwel direct die kant op te gaan. Na even een bui afgewacht te hebben, sloot ik mij aan bij een snel groeiende groep van enkele tientallen twitchers. Bingo! Yess! Later die dag besloot ik zelfs nog even terug te gaan (slechts 20 minuten fietsen) en liet de vogel zich veel beter bekijken. Wat een soort!
Het einde van juli (en het begin van augustus) stond in het teken van een fantastische reis naar Kroatië (Krk en Zadar-Dubrovnik). We zagen vrijwel alles wat we wilden zien, waaronder ruim 50 steenpatrijzen, 10 rouwmezen, rotsklevers en tientallen scharrelaars. Ook qua reptielen hoefden we ons niet te vervelen. Zo vonden we o.a. een zandadder, 2 balkantoornslangen, meerdere geelgroene toornslangen, een slanke toornslang, vuursalamanders en balkansmaragdhagedissen. Een uitgebreid verslag over deze weken is hier te lezen.

Groene bijeneter - AWD

Zomertortel - Ouddorp

Graszanger - Noordervroon

Steenpatrijs - Kroatië

Steenpatrijs - Kroatië

Oostelijke blonde tapuit - Kroatië

Duinpieper - Kroatië

Oostelijke blonde tapuit - Kroatië

Rouwmees - Kroatië

Bijeneter - Kroatië

Roodkopklauwier - Kroatië

Kleine klapekster - Kroatië

Roodstuitzwaluw - Kroatië

Blauwe rotslijster - Kroatië

Rotsklever - Kroatië

Kleine torenvalk - Kroatië

Slangenarend - Kroatië

Neushoornadder/zandadder - Kroatië

Vuursalamander - Kroatië

Ringslang (oostelijke) - Kroatië

Griekse landschildpad - Kroatië

Muurgekko - Kroatië

Spitskophagedis - Kroatië

Balkansmaragdhagedis - Kroatië

Blauwkeelkielhagedis - Kroatië

Balkantoornslang - Kroatië
Augustus
Zoals gezegd werd ook een groot deel van Augustus in het warme zuiden besteed. Pas de laatste tien dagen van augustus werd er weer in eigen land gevogeld. Op de 22e leverde een namiddagje vogelen bij het Noordervroon 2 porseleinhoenders en wat kleine strandlopers op. Op de 25e besloten we even over zee te kijken. Het was ronduit saai en er vloog bijna niks. Toch wist ik iets na achten een pijlstormvogel op te pikken. Vrijwel gelijk werd duidelijk dat het hier om een vale ging:
‘Leek aanvankelijk een erg saaie telling te worden (slechts wat stelten) totdat deze ineens het scoopbeeld in vloog. Al vrij vroeg opgepikt (op '1 uur' naar Zuid). Vliegbeeld gelijk erg opvallend: compacte pijl, veelal druk flappend laag boven de zee (waardoor moeilijk te volgen, regelmatig achter een golf en dus forse onderbrekingen tussen de waarnemingen) en nauwelijks keilend (slechts enkele korte en lage 'boogjes'). Bovendelen bruinig (totaal niet zoals noordse), vuilwitte buik en opvallend donkere oksels (onderzijde meermaals, onder goede omstandigheden goed kunnen beoordelen). Leek steeds iets verder de zee op te vliegen. Digiscoopje helaas niet echt gelukt (slechts een kort, ver zwart stipje zichtbaar..)’
Op de 28e leverde een ochtend landtrektellen nog een sneaky ortolaan, een purperreiger en 3 morinelplevieren op. Het najaar is on!

Porseleinhoen - Westkapelle
September
September stond zoals altijd in het teken van erg veel trektellen en ik was dan ook vrijwel elke dag, met een beetje goede wind, op Kachelduin, mijn telpost voor in het najaar, te vinden. De eerste helft van de maand leverde landelijk een mooie influx van roodpootvalken op. Ook langs Kachelduin (of soms het Houwaarderduin) vlogen er minimaal 4 langs (exclusief de vogels die ik tegen beter weten in maar als boomvalk/roodpootvalk moest bestempelen). Op deze dagen vloog er ook zeven keer een visarend, twee keer een zeearend en drie keer een smelleken langs. Op 7 september leverde een ochtendje tellen daarnaast nog een erg fraaie en luid roepende morinelplevier op. De eerste echt leuke zeevogel dag van het najaar vond plaats op de 9e:
‘Aanvankelijk twijfelde ik in de middag van 9 september of ik wel of niet zou gaan: de wind was vrij matig (4 bft) en er zou regelmatig een bui vallen, maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis en dus kwam ik om 15.00 uur aan op mijn zeevogelpost. De eerste 2 uur waren behoorlijk teleurstellend met slechts 2 kleine en een grote jager. Vanaf 17.00 uur (iets eerder) trok de wind merkbaar aan naar 5/6 bft wat gelijk resulteerde in leuke aantallen jan-van-genten en de eerste grauwe pijlen (in totaal 9 stuks tussen 17 en 18 uur, respectievelijk 3, 1, 4 en 1 individuen). Na nog eens een behoorlijk flinke bui overleefd te hebben, viel mijn oog rond 17.45 uur op 2 pijlstormvogels die veel dichterbij naar Noord vlogen. Gelijk werd duidelijk dat het geen grauwe waren en dus besloot ik het nodige bewijsmateriaal te maken. Tijdens het bekijken van het filmpje werd mijn vermoeden bevestigd: 2 vale pijlen! Erg tof! 10 minuten later vloog er daarnaast nog een noordse langs. Wat een middag!’
Het bleek gelukkig niet de enige leuke dag aan zee te zijn deze maand. 2 dagen later was het namelijk opnieuw raak met 5 noordse stormvogels, een grauwe pijlstormvogel, een noordse pijlstormvogel, 3 kleine jagers en een grote jager. De 21e leverde leuke landtrek op. In een 5 uur durende telling zag ik onder andere 2 grote piepers, een duinpieper, een velduil en ruim 2500 graspiepers. Een dag later vloog er nog een kleine bonte specht langs. Het einde van september stond vooral in het teken van nog een leuke zeedag op de 28e (3 nosto, grauwe pijl, 6 kleine jager, grote jager) en een dag later landtrek met mijn eerste bladkoning van het jaar (altijd een gaaf moment natuurlijk) en een siberische boompieper (in het veld al vrijwel zeker en bevestigd door de opname).

Vale pijlstormvogel - Noordwijk

Vale pijlstormvogels - Noordwijk

Morinelplevier - Noordwijk

Roodpootvalk - Noordwijk

Noordse pijlstormvogel - Noordwijk

Visarenden - Noordwijk

Siberische boompieper - Noordwijk
Oktober
Als vogelaar is Oktober een maand waar je naar uitkijkt. Vrijwel alles kan! 2024 bleek een erg goed jaar voor bladkoningen in Nederland. Tijdens een 2 uur durend rondje duinen/bos/parkjes op 3 oktober vond ik er 9! Op 5 oktober vond de Euro Birdwatch plaats. Voor de verandering was het eens droog en stond de wind zelfs uit het Oosten. Namens de telpost Kachelduin was ik dan ook op dit punt aanwezig. Vogels vlogen er echter vrij weinig (net aan 12000 in een 9 uur durende telling). Krenten deden het een stuk beter. Zo vlogen er verspreid over de dag 2 grote piepers, een roodkeelpieper, een ijsgors (mijn eerste dit najaar), een bladkoning (struiktrek) en 2 raven langs. Erg tof! Diezelfde dag werd er een roetvliegenvanger (eerste voor Nl!) in de ganzenhoek bij Meijendel gevonden. Een dag later besloot ik, nadat de vogel ‘s middags pas werd teruggevonden, toch even een kijkje te nemen. Na een tijdje zoeken werd de vogel teruggevonden en kon ook ik een tijdje van deze fantastische soort genieten. Op de 12e deden we, niet voor het eerst dit jaar, een dagje Texel. De dag begon al leuk met een sperwergrasmus bij het reddingsboothuis en een sneeuwgors tussen de huismussen (!) in de Cocksdorp. Later werd ook de gehoopte grote grijze snip gevonden. Na een tijdje tevergeefs naar de amerikaanse goudplevier gezocht te hebben, besloten we langzaam richting de boot te rijden en nog even de, op het moment van schrijven nog steeds aanwezige, roze spreeuw in Den Burg te bezoeken. Veel aandacht kreeg hij echter niet vanwege de melding dat de goudplevier toch weer gezien zou worden. Na meerdere meldingen en locaties afgereden te zijn (waarvan ik me wel afvraag waar het nou daadwerkelijk om de goede vogel ging) lukte het om een korte glimp, weliswaar door de scoop van een mede-vogelaar, op te vangen. Lang duurde het niet, want nog geen minuut later verdween de, erg vliegerige, groep uit beeld.
Diezelfde nacht trok de wind aan naar een krachtige (7 bft) noordwester. Erg veel leverde het helaas niet op, maar soorten als vaal stormvogeltje, grauwe pijl en grote jager blijven toch erg leuk. Op 15 oktober vloog er langs Kachelduin een dwerggors en kon ook strandleeuwerik op de patch-lijst worden bijgeschreven. Op de 20e vond ik op vrijwel dezelfde plek een fraaie siberische tjiftjaf. Verder leverden de dagen daarna nog wat langsvliegende ijsgorzen op.
Een weekje Schiermonnikoog eind oktober/begin november is inmiddels traditie. De ene keer leverde het meer op dan de andere keer, maar met lege handen naar huis gaan gebeurt eigenlijk nooit. Op de eerste dag besloten we gelijk de al langer aanwezige bosgors, die zich daadwerkelijk in het bos bevond, te bezoeken. Erg bevredigend werd het niet, maar de vogel liet zich gelukkig toch kort zien en vooral horen. Een dag later liet de vogel zich gelukkig een stuk fraaier zien. Schiermonnikoog was in oktober verder nog goed voor 2 zelfgevonden siberische tjiftjaffen, 3 bladkoningen, een bonte kraai, een grote pieper, 2 roodhalsganzen en een zwarte rotgans.

Roetvliegenvanger - Ganzenhoek

Bladkoning - Noordwijk

Roze spreeuw - Texel

Grote grijze snip - Texel

Sperwergrasmus - Texel

Sneeuwgors - Texel

Bladkoning - Schiermonnikoog

Bladkoning - Schiermonnikoog

Siberische tjiftjaf - Schiermonnikoog

Roodhalsgans - Schiermonnikoog

Zwarte rotgans - Schiermonnikoog
November
Ook de eerste dagen van november werden op schier doorgebracht. Op de eerste van de maand vond ik nog eens 2 bladkoningen, een siberische tjiftjaf en een vrijwel zekere (maar net niet af te maken) bruine boszanger:
Slechts kort (maar wel vrij) gezien op mix in flockje (leek er niet mee op te trekken) met tjif, sibtjif, staartmees, vugo etc. op de voorgrond van wat lage bramenstruikjes waarna de vogel verder het dichte struweel in dook. Eerste indruk: erg donkere phyllo met donkerbruine bovendelen zonder groen, beige flanken, lichte poten (opvallend), duidelijke wenkbrouw. Een minuut later (na brubo-tape) wrs nog kort weg zien schieten. Helaas al behoorlijk schemerig en daarna dus niet meer gezien of gehoord.’
Helaas bleek de vogel een dag later niet meer aanwezig. De dagen daarna leverden opnieuw 2 siberische tjiftjaffen (in totaal 5 zelfgevonden vogels die week!), een bladkoning, een wilde zwaan (best zeldzaam op schier) en mooie groepen fraters (40) en strandleeuweriken (100) op.
Eind november was nog goed voor 2 mooie zeevogeldagen die gezamenlijk een fraai door de branding vliegend vaal stormvogeltje, een middelste jager en op de 22e een kleine alk opleverden. Door het gedwongen opzoeken van beschutting was een groot deel van de branding niet zichtbaar, waardoor ik de andere kleine alken (die regelmatig vanuit telposten in de omgeving gemeld werden) waarschijnlijk moest missen.

Siberische tjiftjaf - Schiermonnikoog

Siberische tjiftjaf - Schiermonnikoog

Bladkoning - Schiermonnikoog

Fraters en strandleeuweriken - Schiermonnikoog

Vaal stormvogeltje - Noordwijk
December
December was vooral grauw en dus werd er niet veel meer gevogeld. Voor dit overzicht is alleen een tripje naar de Kennemerduinen voor de al langer aanwezige kleine topper noemenswaardig. Gelukkig liet de vogel zich prima bekijken! We deden ook een poging om de ringsnaveleend terug te vinden, maar dat mislukte. Niet omdat we de vogel niet konden vinden, maar vanwege het hoge water waardoor de plek ontoegankelijk was.

Kleine topper - Kennemerduinen
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor een uitgebreider overzicht van de trektellingen in het najaar (vanaf telpost Kachelduin) zie hier:
Verder wens ik iedereen een gelukkig en vogelrijk 2024 toe!